Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Retete pescaresti -> Macrou afumat

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Miercuri 07:51
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Joi: min:°C, max:°C
Vineri: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


Macrou afumat


Ciprian Galic , 21 12 2009
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu

Macroul afumat este un aliment deosebit de gustos, care poate fi mancat ca atare sau in combinatii multiple spre deliciul papilelor gustative. Pretul destul de ridicat al preparatului si faptul ca macroul congelat (la bax-uri) are un pret relativ scazut, au fost doua din motivele care m-au determinat acum cativa ani (si de atunci in fiecare an), sa afum singur macroul.

Ingrediente: 10 kg macrou congelat; 1 l de vin alb; 0,5 l otet; 4 l de apa; 4 linguri de sare; doua linguri de zahar; 1 capatana mare de usturoi; 10 frunze de dafin; piper, coriandru, enibahar, mustar (toate boabe) - cate o lingura de fiecare.

 Mod de preparare

Dupa decongelare, macroul se curata de mate (solzi nu are) fara a i se indeparta capul. Se tine in bait timp de doua zile, la racoare (dar nu la frigider), dupa care, cu ajutorul unor sarmulite in forma de "S", petrecute prin ochi, se vor pune la uscat (sa le bata vantul) o zi. Afumarea va incepe cu un fum rece timp de 2-3 ore, dupa care se va trece la o incalzire treptata timp de 1 ora. Semnalul de incetare al procesului de afumare va fi desprinderea carnii de la baza sirei spinarii. In acel moment macroul afumat trebuie sa aiba acea culoare aramie binecunoscuta.

Prepararea baitului

Intr-o oala mare, se pune apa la fiert si se adauga sarea, zaharul, usturoiul zdrobit si condimentele. Cand da sa fiarba, se adauga vinul si otetul. Dupa ce da in clocot, se pune capacul si se da la racit. Atentie: macroul se va pune in bait dupa ce acesta se raceste. Dupa prima zi vom scutura putin cratita (sau chiar ne vom ajuta de maini), pentru ca baitul sa patrunda pe toata suprafata pestilor.


Comentarii
kili
2010-12-28 (10:44)
esti tare
Colegu]
2011-01-06 (10:57)
imi place...am facut si eu...s iesit bun
Alex
2011-01-06 (12:57)
merge si la pastrav reteta?
john
2011-01-10 (02:53)
foarte buna reteta.....deteliat.
aly
2011-01-11 (04:31)
cat se lasa in bait
ptr aly
2011-01-13 (04:18)
doua zile in bait, scrie acolo
Mospeste
2011-01-20 (12:23)
a iesit super, in ciuda faptului ca afumarea a durat o ora si juma\' si a fost cam cald de aproape toti pestii s-au desprins de pe sarme. data asta o sa le bag sfoara in ochi si o sa fiu mai atent sa nu le scap cadura ca data trecuta.Merita incercata!
Mospeste
2011-01-20 (12:23)
a iesit super, in ciuda faptului ca afumarea a durat o ora si juma\' si a fost cam cald de aproape toti pestii s-au desprins de pe sarme. data asta o sa le bag sfoara in ochi si o sa fiu mai atent sa nu le scap cadura ca data trecuta.Merita incercata!
nyco
2012-01-04 (07:50)
saptamana viitoare o incerc
nyco
2012-01-04 (07:50)
saptamana viitoare o incerc
costiniuliana
2012-01-16 (00:48)
bravooo
florinviorel
2012-01-18 (06:40)
am preparat reteta mai de mult. Este o delicatese. Puneti alaturi si un pahar de vin alb demidulce cu sifon putintel si nu va mai opriti din savurat. va faceti toti prieteniii sa va caute daca vor gusta. MIE NU MI-AU AJUNS 5 Kg la prima afumare.
steluta
2012-02-29 (03:12)
dar afumatoarea cum se face? vreau si eu sa incerc...:)
balatretu
2012-03-06 (12:51)
pe 20.1.2012- am pregatit un bax de 20Kg=9.60leikg dar am dublat toate ingredientele.Am lasat in bait 48 ore,macroul fara cap,2 zile legat de coada la aer,afumat 3 zile cate2-3 ore(rumegus fag).Mai bine agatati pestele prin ochi.Pret final 14,40le/k
cristi
2012-04-09 (11:03)
am facut si eu si a iesit super marfa cu bait iese o minunatie multumesc de reteta
doru
2012-12-01 (03:42)
acum incerc
cristina m
2012-12-28 (08:38)
foarte buna reteta, am incercat si eu...
casian
2013-01-13 (21:22)
incerc si eu trbuie sa fie bun
remus01
2013-01-14 (23:56)
ce lemn se foloseste pentru fum?
emiliard
2013-01-18 (12:55)
am curatat pestele..............va anunt daca iese bun...
emiliard
2013-01-18 (12:58)
se foloseste lemn de lemn...................nu metal........
ionescuviorel
2013-01-19 (11:20)
cred ca reteta este fff buna o sa ancerc si eu si o sa va spun cum a esit
marian
2013-02-03 (03:13)
Cum poate fi pastrat o perioada mai mare de timp ?
geo
2013-03-09 (22:46)
16g sare/L lichid mi se pare f.putin. wedlinydomowe.com recomanda saramura tip 30,cu 79.2g sare-timp 10-12ore, sau tip 50,cu 132g sare,timp 3-4 ore, sau tip 80- cu 211.2g sare, timp 1-2ore. cum o fi bine?
ionderomania
2013-03-16 (14:08)
@emiliard Afla (acum) ca are o mare importanta materialul generator de fum. Afuma tu cu lemn/rumegus de conifere si vezi ce iese!?!?Asta e...! Omul cat traieste-nvata.Dar, uneori e sarcastic si mishtocar fara sa aiba habar de subiect.Depinde de om.
ionderomania
2013-03-16 (14:52)
Ptr. Admin site Incerc sa postez un text absolut decent (rasp ptr remus01).Primesc asta "Campurile marcate cu rosu necesita atentie ! Textul contine cuvinte triviale !".Suflati cumva si-n iaurt??? Deja m-am enervat.Adio!!
nicu
2013-03-29 (13:42)
eu fac de mai mult timp si e foarte bun...reteta merge modificata, dupa placerea fiecaruia...ingredientele le pui cam dupa ochi, ce scrie acolo e putin se pune mai mult din fiecare...
nicu
2013-03-29 (13:45)
pentru a se pastra o perioada mai mare trebuie sa.i dai cam 2-3 fumuri si dupa sa.l lasi cam 2-3 zile sa se mai usuce, dupa care se pune la inghet...dar sa nu il lasati mai mult de 2 luni ca isi pierde din gust :)
nelu saftica
2013-10-13 (22:17)
nimic nu poate egala muschiuletul de Saftica din muschiulet de minzat afumat,dupa ce a fost tinut 48 de ore la bait (sare,busuioc,dafin,salvie,vin rosu demidulce)daca fumul rezultat este de la lemnul de fag.
geo
2013-10-25 (12:35)
daca tastati "smoking fish at home" o sa gasiti (printre altele) un excelent material al universitatii alaska (fnh-00325). deasemenea,cu nitel efort ,puteti confectiona un generator de fum; eu m-am inspirat de la "smokedaddyinc.com"si a iesit ok.
Aura
2013-11-22 (17:54)
Geo tu/ei zic 79,2 g sare la litru de lichid ,e cam mare diferenta de la 16g...Poate sa-mi spuna cineva cata sare a pus la litru de lichid?
vumix
2013-12-15 (16:14)
ptr. Aura, normal se pune 100 gr sare la litru de lichid. se poate pune si mai multa pentru ca pestele ia sare cat are nevoie, ca si slanina.
DEn
2013-12-19 (05:20)
Nu trebuie neaparat sa le tineti la vant!!! puteti sa le puneti direc la afumat
costel nechita
2014-01-02 (05:11)
am facut si fara vin si otet a ie┼čit un deltciu
geo
2014-01-10 (04:51)
eu nu fierb saramura, in schimb folosesc apa plata. cine are acces la un izvor curat-norocul lui. apa de la retea da amareala. oricum,se recomanda de 2,chiar3 ori mai multa saramura decat cantitatea de peste.
idu e
2014-01-16 (07:24)
Super o bunatate
murtaflar
2014-01-18 (09:09)
daca-i un vin bun,pacat de el. daca-i un vin prost, pacat de peste! nici otet nu are rost.puneti ienupar ,nucsoara si cuisoare.
dani
2014-03-02 (03:19)
foarte bun multumesc de reteta!!!!!!!!
Mano
2014-03-08 (09:45)
daca tot ziceti ca iese bun cu reteta asta atunci o voi folosi si eu si va anunt cum a iesit
norocosu
2014-04-06 (12:54)
incercati sa indepartati capul si sa legati pestii de coada cu ajutorul unor sarmulite. Veti fi incantati de rezultat

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
August 2014
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului